Anti-transpirants
Transparant over anti-transpirants
Op onze website vind je niet alleen informatie uit de wetenschap, maar staan we ook stil bij kennis en ervaringen uit een ander schap: het schap bij de drogist. Sinds 2005 wisselen patiënten hun ervaringen uit op het forum van de Nederlandse Hyperhidrosis Patiëntenvereniging. Zie jij door de deo-bussen het bos niet meer? Je bent niet de enige. Daarom verzamelen we hier de meningen van gebruikers. Baat het? Schaadt het? Het is niet wetenschappelijk getest, maar wel uitgeprobeerd door iemand die net als jij op zoek was naar die ene oplossing en hem soms gevonden heeft. Heeft iemands ervaring jou geholpen of heb je een middel ontdekt dat iedereen zou moeten proberen? Laat het ons weten op het forum.
De ene deo is de andere niet
Je wil van je probleem af, maar eenmaal in de drogist breekt het zweet je al uit als je moet kiezen tussen alle verschillende producten. Eerst vertellen we je daarom meer over een belangrijk verschil: het verschil tussen deodorant, anti-transpirant en anti-perspirant. In het kort: een deodorant doet alleen iets tegen de geur van zweet, een anti-transpirant stopt het zweten zelf. En een anti-perspirant dan? Anti-perspirant is een andere naam voor anti-transpirant. De woorden worden door elkaar gebruikt, maar bijna altijd wordt hetzelfde bedoeld. Wij kiezen ervoor de term anti-transpirant te gebruiken.
Desinformatie over deo’s
Normaal gebruik van een deodorant is veilig en leidt niet tot een verhoogde kans op ernstige aandoeningen. Nadat onderzoek een relatie tussen het gebruik van deodorant en borstkanker zou hebben aangetoond, ontstond veel ophef over ‘chemische’ deodorants. Met name anti-transpirants met aluminium zouden schadelijk zijn. Hoewel fabrikanten van ‘natuurlijke’ deo’s dit onderzoek graag aangrijpen om je ervan te overtuigen dat je vooral voor hun natuurlijke variant moet kiezen, is er geen relatie gevonden tussen het gebruik van deo’s met hulpstoffen en het ontstaan van borstkanker.
Het recept voor frisse oksels
In een deodorant of anti-transpirant zitten verschillende stoffen die er samen voor zorgen dat jij okselfris blijft. De belangrijkste ingrediënten zijn parfum, alcohol, zinkoxide en aluminiumzouten.
Parfums zijn geurstoffen met een aangename geur, die de geurstoffen van je lichaam verdringen en zo jouw lichaamsgeur tijdelijk verbergen.
Zweet heeft een neutrale geur tot het in aanraking komt met bacteriën die altijd op de huid aanwezig zijn. Alcohol en zinkoxide maken het de bacteriën moeilijk, waardoor bacteriën zich minder snel vermenigvuldigen en dus minder snel zorgen voor de kenmerkende onaangename zweetgeur.
Aluminiumzouten hebben een driedubbele werking. In de eerste plaats vormen aluminiumzouten een soort propjes, waardoor zweetklieren tijdelijk verstopt raken. Daarnaast zorgen aluminiumzouten ervoor dat bloedvaatjes in de huid samentrekken, wat ook de zweetproductie remt. Ten slotte zorgt het remmen van de zweetproductie ervoor dat de huid droger blijft, terwijl bacteriën het liefst een vochtige huid hebben om zich te vermenigvuldigen.
De effecten van deze ingrediënten op de zweetproductie en de huidbacteriën zijn ook de reden voor de belangrijkste bijwerking. Omdat de stoffen de normale werking van de huid beïnvloeden, krijgen sommige gebruikers last van huidirritatie (jeuk, branderig gevoel). Aluminiumzouten kunnen bovendien zorgen voor vlekken in je kleding. Vermijd contact met slijmvliezen (bijvoorbeeld ogen, mond en neus).
Transpiratie te lijf: de gebruiksaanwijzing
Als je overmatig zweten wil aanpakken, kun je beter voor een anti-transpirant kiezen, dan voor een deodorant. Een deodorant verbergt namelijk alleen tijdelijk de zweetgeur, terwijl een anti-transpirant ook de zweetproductie vermindert. Voor het beste resultaat moet je dan wel weten hoe je een anti-transpirant moet gebruiken. Lees in ieder geval de gebruiksaanwijzing van het product voordat je het gebruikt. Een paar algemene adviezen waar je rekening mee kunt houden zijn:
- Het effect hangt af van de hoeveelheid werkzame stof in het product. Bij overmatig zweten kun je het beste op zoek naar een product met 15 tot 20 procent aluminiumzouten.
- Zorg ervoor dat je huid droog is voordat je de anti-transpirant aanbrengt.
- Breng gelijkmatig verdeeld een laag op de huid aan, zodat zoveel mogelijk zweetklieren in contact komen met de anti-transpirant.
- Kies een toedieningsvorm die bij jouw voorkeur en jouw situatie past. Zweet je veel, dan werkt een roller of stick soms beter dan een spray.
- De aanhouder wint. Het duurt een aantal dagen tot de aluminiumzouten erin slagen zoveel mogelijk zweetklieren te blokkeren. En besef dat het blokkeren van zweetklieren slechts tijdelijk is, dus zodra je stopt met het aanbrengen, neemt het effect af.
- Gebruik een anti-transpirant dagelijks of tweemaal per dag. Het effect zou het grootst zijn wanneer je de anti-transpirant ’s avonds aanbrengt. Beoordeel het effect pas nadat je het product een week trouw volgens voorschrift hebt gebruikt.
Gebruikerservaringen
De keuze is reuze. Dat kan enerzijds overweldigend zijn, anderzijds valt er gelukkig iets te kiezen. Je bent lang niet de enige die worstelt met de ongemakken van overmatig zweten. Wil je meer weten over de ervaringen met een bepaald merk anti-transpirant, lees dan wat andere gebruikers ervan vonden. Deel alsjeblieft ook jouw ervaringen op het forum, want zo helpen we elkaar aan informatie over wat werkt.
Bronnen: