In zweet zit informatie over je gezondheid en dat kunnen we steeds beter meten. Onderzoeker Emma Moonen is aan de Technische Universiteit Eindhoven gepromoveerd op zweetmonitoring met een speciaal hiervoor ontworpen apparaatje. Dat apparaatje kan in de toekomst gebruikt worden om te onderzoeken of iemand ziek is. Misschien vervangt een druppeltje zweet zo ooit een buisje bloed.
Dat is waar Emma Moonen op hoopt, want ze heeft een lichte angst voor naalden. Zelfs een druppeltje zweet zit vol biomarkers en daarom is zweet volgens Moonen een waardevolle vloeistof. Een biomarker is een stof die betrouwbaar kan worden gemeten (bijvoorbeeld in bloed of in zweet) en iets zegt over of je gezond bent of niet.
Om het zweet op te vangen werd een 3D-geprinte vingerclip ontworpen om het apparaatje aan de vingertop vast te klemmen. Het apparaatje kan ook met tape op de huid worden geplakt. Dit maakt het mogelijk om op verschillende plaatsen op het lichaam metingen te doen. In rust zweten de meeste mensen maar een heel klein beetje, maar daar wist de promovenda wat op te vinden. Met het ‘laboratorium-op-een-microchip’ kan zelfs de kleinste hoeveelheid zweet worden nagekeken.
Bronnen: Proefschrift E.J.M. Moonen: Discretised microfluidics for noninvasive health monitoring