Eén gen blijkt verantwoordelijk voor de samenstelling van je oorsmeer én de geur onder je oksels. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen bij wie het zogenaamde ABCC11-gen niet werkt, droog oorsmeer aanmaken én nauwelijks tot geen okselgeur hebben.
Sommige mensen hebben een aangeboren afwezigheid van oksel-aroma, waar anderen jaloers op zouden zijn. De meeste Oost-Aziaten en bijna alle Koreanen hebben de niet-werkende variant van het ABCC11-gen en daardoor geen geurende oksels. Daartegenover heeft maar liefst 98 procent van de Europeanen de werkende variant. Hoe dat verschil te verklaren is, is voorlopig nog onduidelijk. Het zou kunnen dat ‘stinken’ in Oost-Azië de afgelopen duizenden jaren geen voordeel gaf in de evolutie.
Het ABCC11-gen maakt een eiwit dat betrokken is bij het vervoeren van stofjes in het lichaam. Die stofjes worden bijvoorbeeld uitgescheiden door de klieren die oorsmeer maken. Hetzelfde eiwit is ook verantwoordelijk voor het vervoeren van stofjes die zweetklieren uitscheiden. Als het gen niet werkt, wordt het eiwit niet goed aangemaakt. Hierdoor worden stofjes die voor geurende oksels zorgen simpelweg niet naar de oksel vervoerd.
Bronnen:
Your Earwax and Sweat Have Something Smelly in Common