Bacteriën bepalen je lichaamsgeur en geven ieder mens zo een eigen luchtje. Aan het eigen aroma zou weinig te doen zijn, maar wetenschappers zien een relatie tussen lichaamsgeur en iemands eetpatroon. Je zou kunnen zeggen dat je zweet wat je eet.
Dit heeft te maken met de darm-huid-verbinding. Zweet bestaat voor een groot deel uit water en zouten en ruikt nergens naar. Maar onder je oksels, bij je liezen en rondom de tepels zit er wat extra’s in je zweet. Daar heb je de zogeheten apocriene zweetklieren en die scheiden zweet met vetten, aminozuren en hormonen uit. Bepaalde bacteriën zetten juist die bestanddelen van zweet om in onaangename geurtjes.
Vetten worden in de huid opgeslagen en wanneer je veel (verzadigd) vet eet, scheidt je lichaam deze vetten ook op de huid uit. Mensen die veel vlees of fastfood eten en/of minder groente eten, hebben daardoor een sterkere lichaamsgeur. Dat blijkt ook uit onderzoek aan de Tsjechische universiteit Univerzita Karlova. Waarschijnlijk wordt een bepaald type geurveroorzakende bacteriën (corynebacteriën) erdoor aangetrokken. Een aanpassing in je eetpatroon kan helpen je lichaamsgeur te verminderen.
Je zult jezelf nauwelijks ruiken, dit komt omdat je neus gewend raakt aan je eigen lichaamsgeur. Daardoor is je neus voor jouw specifieke geur niet gevoelig meer. Hoe het er écht voor staat met je eigen aroma kun je eigenlijk alleen te weten komen door het aan te durven om het iemand anders te vragen. Er zijn zelfs mensen die helemaal geen geurende oksels hebben.
Bron:
The Effect of Meat Consumption on Body Odor Attractiveness. J. Havlicek, P. Lenochova.
Quest artikel: Waarom heeft iedereen een eigen geur?